Άρχισε η δεύτερη φάση της αναστήλωσης του Δεσποτικού

Ο Γιάννος Κουράγιος, ο αρχαιολόγος που συνέδεσε την πορεία του με την ανασκαφή και την αναστήλωση του Δεσποτικού, αλλά και την ανάδυση και ανάδειξη του σπουδαίου πολιτισμού που εξελίχθηκε επί σειρά αιώνων στις Κυκλάδες, μιλά με θέρμη για τη δεύτερη φάση της αναστήλωσης στο Δεσποτικό, αναμένοντας με υπομονή το πέρασμα του χρόνου και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της αναστήλωσης με τη χορηγία του Ιδρύματος Κανελλόπουλου. Έχουμε προχωρήσει στην αναστήλωση της παραστάδας, του χώρου δηλαδή που «συνέδεε» το εστιατόριο με τον ναό. Η αναστήλωση πραγματοποιείται και με αρχαίο αλλά και με νέο υλικό. Αυτό μας επιβαρύνει τόσο χρονικά όσο και οικονομικά. Ωστόσο πρόκειται για μία βασική προεργασία ώστε να μπούνε τα επιστήλια, και για αισθητικούς αλλά και για στατικούς λόγους, για την καλύτερη δυνατή στήριξη σε δυνατούς ανέμους αλλά και σε ενδεχόμενους σεισμούς. Πρόκειται δηλαδή για έναν ενδιάμεσο τοίχο που «δένει» καλύτερα και στηρίζει. Τη στατική μελέτη έχει αναλάβει ο  πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος  ( ο πολιτικός μηχανικός και του μνημείου της Αμφίπολης) και την αναστήλωση ο αρχιτέκτονας μηχανικός αναστηλωτής, Γουλιέλμος Ορεστίδης.

Αυτές τις ημέρες τοποθετείται και ο δεύτερος κίονας του εστιατορίου, ο οποίος αποτελείται από δύο κομμάτια (σπονδύλους) για την αναστήλωση του οποίου χρησιμοποιείται επίσης αρχαίο και νέο υλικό.

Ταυτόχρονα προσπαθούμε να γίνει η συντήρηση σε όλους τους τοίχους του συγκροτήματος, όλου του ιερού. Για τον σκοπό αυτό έχει αγοραστεί ένα μάρμαρο που να προσομοιάζει με το Παριανό, της Νάξου. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν και οι νέες προσόψεις με νέο και αρχαίο υλικό. Οι εργασίες θα κρατήσουν έως τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου».

Ο χρόνος του αρχαιολόγου περνά αργά, σε μακριές χρονικά φάσεις, με μακρύτερες αναμονές για εγκρίσεις και για την εύρεση πόρων. Ωστόσο, όταν φτάνει η στιγμή, ο χρόνος που σπαταλήθηκε δεν έχει καμιά σημασία, όσο η επίτευξη του ζητούμενου. Η ανάδειξη του μεγαλείου που βρίσκονταν θαμμένο ή κείτονταν ασύνδετο, περιμένοντας να πάρει πνοή και μορφή.