Έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «Emotions. Ένας κόσμος συναισθημάτων»

«Μα, πώς είναι δυνατόν να απεικονίσει κανείς τα πάθη της ψυχής»; Και όμως είναι. Τα 129 εκθέματα που από σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου θα συνιστούν την περιοδική έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης «emotions. Ένας κόσμος συναισθημάτων», το αποδεικνύουν.

Τον Απρίλιο της χρονιάς που διανύουμε η εμπνεύστρια της έκθεσης και εκτελεστική και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωνασείου Πολιτιστικού Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, κ. Αμάλια Κοσμετάτου, επισκέφθηκε τον καθηγητή και Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, κ. Δημήτρη Παντερμαλή με την πρόταση να μεταφέρει την έκθεση στον τόπο της, στον ιδανικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.  Ο κ. Πανερμαλής, με «συναισθηματική» παρόρμηση και τόλμη, γοητευμένος από το εγχείρημα, παρέκαμψε τη χρονική δυσκολία και σε συνεργασία με πολλούς άξιους συνεργάτες, μεταξύ των οποίων και οι επιμελητές της έκθεσης, την μετέφερε στους χώρους του Μουσείου.

Αγάλματα, αγγεία και ζωγραφιές στήθηκαν με διαφορετική προσέγγιση από ό,τι έγινε στους χώρους του πολιτιστικού κέντρου της Ν. Υόρκης, σε μία προσπάθεια να απεικονιστεί η αντιπαράθεση του συναισθήματος με τη λογική. Το συναίσθημα είναι καμπύλο, η λογική ευθεία. Το συναίσθημα είναι κόκκινο, με διαβαθμίσεις και διαφοροποιήσεις. Με το σκεπτικό αυτό στήθηκε και η έκθεση. Με κεντρικά γλυπτά τον Έρωτα και τον Πόθο, το φως που εκπέμπει ο έρωτας και ο πόθος και το ημίφως που σκεπάζει τα συναισθήματα της ενοχής, του πόνου, της απελπισίας, ο επισκέπτης κινείται σε μία συνεχή κυκλική πορεία πραγματοποιώντας έναν περίπατο κατά μήκος μιας σπείρας.

Η έκθεση συνοδεύεται από μεγάλα κείμενα, τα οποία βοηθούν στην αποσαφήνιση των περιπλεγμένων συναισθημάτων που απορρέουν από τα μυθολογικά θέματα και επιτυγχάνουν την κατανόηση μεταξύ της αλληλεπίδρασης κειμένου και εικόνας. 12 video δίπλα σε επιλεγμένα έργα πλοηγούν τον επισκέπτη κατάλληλα ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει, να αντιληφθεί και τελικά να μοιραστεί τα συναισθήματα για τα οποία τα εκθέματα «μιλούν».

«Αν είχαν φωνή θα ήταν αυτή της Κάλλας και αν είχαν κίνηση θα έμοιαζε με της Πλισέτσκαγια» ανέφερε με συγκινησιακή φόρτιση ο καθηγητής Ιωάννης Μυλωνόπουλος, ένας από τους τρεις επιμελητές της έκθεσης.

Τα συναισθήματα, τα κοινά και διαχρονικά για όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους αιώνες και πολιτισμούς, τα συναισθήματα που διαφέρουν μονάχα ως προς τον τρόπο της έκφρασής τους, τα συναισθήματα που μας οδηγούν σε πράξεις –εξοστρακίζουμε ό,τι φθονούμε, λατρεύουμε ό,τι φοβόμαστε, τα συναισθήματα που μας ενώνουν πάνω από τη λογική –the seat of the mind is in the heart υποστηρίζει η ινδική φιλοσοφία –ακολουθούν μία σπειροειδή, συνεχή, continuum ροή, είναι παντού παρόντα στον πολιτισμό μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ελληνική τέχνη, τη λογοτεχνία, την ιστορία, την κοινωνία ακόμη και τη θρησκεία.

Κάντε αυτόν τον περίπατο από σήμερα Τρίτη έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Κινηθείτε κυκλικά έχοντας δεξιά σας τα εκθέματα και αφεθείτε στην τέχνη των συναισθημάτων, στην εντύπωση των συναισθημάτων στον ιδιωτικό χώρο –συζυγική αγάπη, μητρική φροντίδα –στο πεδίο της μάχης , στο δημόσιο χώρο, στα νεκροταφεία, στη λατρεία των Θεών και στο φόβο του θανάτου και τέλος στο ΠΑΘΟΣ –στην πάλη που μας θολώνει το μυαλό, στο σκοτάδι που βυθίζει τη σκέψη και οπλίζει πράξεις μίσους,  το χέρι της Μήδειας ακόμη και του ακραιφνούς Έλληνα Αχιλλέα.

Ένας κόσμος συναισθημάτων από μουσεία όλου του κόσμου αποτυπωμένος σε 129 εκθέματα μονολογεί «ποιο είναι το μέτρο που θα έπρεπε να ορίζει τις πράξεις μας;» Περιηγηθείτε και αναρωτηθείτε… http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/periodiki-ekthesi-emotions-enas-kosmos-synaisthimaton