Δύο σημαντικές αρχαιότητες επαναπατρίζονται από το Μουσείο J. Paul Getty
Τμήμα του επιτύμβιου αναγλύφου συνανήκουν με θραύσμα του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Μουσείου J. Paul Getty. Σκοπός της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η συστηματική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και η δέσμευση για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Ως έμπρακτη απόδειξη της έναρξης μιας νέας περιόδου στις σχέσεις ανάμεσα στο Μουσείο Getty, το οποίο πλέον λειτουργεί με αναθεωρημένο πλαίσιο αρχών, και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου για τον επαναπατρισμό στην χώρα μας δύο πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων. Πρόκειται για δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και για μία ενεπίγραφη στήλη.
Α. Τα τμήματα του επιτύμβιου αναγλύφου (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 73.ΑΑ.115) συνανήκουν με το θραύσμα αριθμ. 1168, το οποίο ανήκει στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα. Η ταύτιση των θραυσμάτων επισημάνθηκε ήδη το 1975. Στo επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη εμπρός της που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Το ανάγλυφο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.
Β. Η ενεπίγραφη στήλη (αρ. ευρ. Μουσείου Getty 79.ΑΑ.113), φέρει κείμενο και στις τρεις πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.