Εγκαίνια της έκθεσης «Οι Μεταμορφώσεις του Ελευσινιακού Τοπίου, Αρχαιότητες και Σύγχρονη Πόλη»

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Μεταμορφώσεις του Ελευσινιακού Τοπίου, Αρχαιότητες και Σύγχρονη Πόλη» πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουλίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή και η αρχιτέκτονας-μηχανικός Ελένη-Άννα Ευθυμίου Χλέπα.

Η Ελευσίνα είναι μια από τις πόλεις της Ελλάδος με μακραίωνη ιστορία τα ίχνη της οποίας είναι ορατά μέχρι σήμερα, μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Η έκθεση παρουσιάζει εκτός από τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, τα διάσπαρτα μνημεία στην πόλη. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι: Τα σωζόμενα υπέργεια τμήματα του Αδριάνειου υδραγωγείου, η ρωμαϊκή γέφυρα στην είσοδο της πόλης, τα ίχνη της Ιερά Οδού, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ζαχαρία, τα λουτρικά συγκροτήματα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου κ.ά.

Όπως επισημαίνει στην πρόλογο του λευκώματος ο Νέλλος Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου: «Μέσω της έκθεσης αυτής, καταδεικνύεται περίτρανα ότι η πόλη των Ελευσινίων, παρ’ όλες τις αλλαγές και τις αντιξοότητες δια μέσου των αιώνων, έζησε, πάλεψε και κατάφερε όχι μόνον να επιβιώσει, αλλά και να αναγεννηθεί, ώστε σήμερα να αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό κύτταρο του ελληνικού ιστού».

Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ανέλαβε την έκδοση του λευκώματος της έκθεσης.

Περισσότερα