Εμβληματικά εκθέματα από την αρχαιολογική έρευνα στις Κυκλάδες, στην Αθήνα.
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, από την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου πραγματοποιείται επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Περί των Κυκλάδων νήσων. Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες» και έκθεση με θέμα «Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους», που θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου στις 8μμ. και θα παραμείνει στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείο έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2018.
Το επιστημονικό συνέδριο
Στόχος του συνεδρίου που αφιερώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στη μνήμη του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από το 1959 ως το 1972 για την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων, είναι η δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό αλλά και στους ειδικούς του σπουδαίου αρχαιολογικού έργου που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων και που έχει καταφέρει να αναδείξει κυκλαδικές αρχαιότητες από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τους νεώτερους. Το συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 σύνεδροι σε 21 συνεδρίες από την έναρξη έως τη λήξη το βράδυ της Κυριακής, πρόκειται να αναπτυχθεί στους τομείς:
α) το Ανασκαφικό ερευνητικό έργο, έρευνες πεδίου (σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες), ειδικές μελέτες υλικού, καθώς και ευρύτερες συνθετικές μελέτες.
β) τη συντήρηση και την αναστήλωση μνημείων σε σχέση με εργασίες ανάδειξης και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων.
γ) το έργο που συντελείται στα Μουσεία και Αρχαιολογικές Συλλογές των νησιών με περιοδικές εκθέσεις, επανεκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς δράσεις.
Η έκθεση
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημήτρη Αθανασούλη, προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση που αφορά την ιστορία της έρευνας στις Κυκλάδες ως παράλληλη εκδήλωση του συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στα νησιά. Και επειδή είναι μακριά, αποφασίσαμε να φέρουμε τις Κυκλάδες στην Αθήνα». Η έκθεση που διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες παρουσιάζει:
Στοιχεία από τις πρώτες ανασκαφές στη Δήλο και τη Ρήνεια, με τη συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της νεοσύστατης τότε Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποίησε ο Νικόλαος Ζαφειρόπουλος στη Σελλάδα Θήρας, με μοναδικό ανάμεσά τους το ομοίωμα οικίσκου, το οποίο δεν έχει εκτεθεί ποτέ και ίσως αποτελεί και το σπουδαιότερο αντικείμενο της έκθεσης και χαρακτηριστικά εκθέματα από την έρευνα και προστασία των βυζαντινών μνημείων στις Κυκλάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.byzantinemuseum.gr/el/?nid=2258