Θεσμοθέτηση «Υποτροφίας Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» από το FULBRIGHT

Η διοίκηση του Οργανισμού Fulbright, σε αναγνώριση της συνεχιζόμενης υποστήριξης του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στα προγράμματα και τις δραστηριότητες του Fulbright, θέσπισε εκπαιδευτική υποτροφία με την ονομασία «Υποτροφία Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου». Η Υποτροφία αυτή αφορά την Επαγγελματική Μετεκπαίδευση Ελλήνων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Η πρώτη «Υποτροφία Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» απονεμήθηκε στη Δάφνη Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικό από τη Λέρο, η οποία θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης του Study of the U.S. Institutes for Scholars and Secondary Educators στο Amherst Massachusetts.

Το Πρόγραμμα Fulbright είναι ένα πρωτοποριακό διεθνές πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Θεσμοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1946 από τον J. William Fulbright, γερουσιαστή του Arkansas. Στόχος του Ιδρύματος είναι να διευρύνει και να ενισχύσει την αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσφέροντας ευκαιρίες για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες – φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς.

Οι υπότροφοι επιλέγονται από ανεξάρτητες εθνικές επιτροπές με βάση τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους επιδόσεις, τον χαρακτήρα τους, τη σταδιοδρομία τους και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Από το 1948, που ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Fulbright έχει χορηγήσει περισσότερες από 4.700 υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς, ενώ έχει προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για σπουδές στις ΗΠΑ σε χιλιάδες πολίτες.