Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Κύθνου είναι πολλά και σημαντικά

Ο αρχαιολογικός πλούτος των Κυκλάδων μας δίνει συνεχώς νέα ευρήματα, ενισχύοντας την πεποίθηση πως οι ανασκαφικές έρευνες στον ελλαδικό χώρο θα δίνουν πάντα πλούσιους καρπούς από έναν πολιτισμό που είχε συνέχεια και συνέπεια στη δημιουργία.

Η ανασκαφική ομάδα του τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και σε συνεργασία με την εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Κύθνου (σημερινό Βρυόκαστρο) από τις 26 Ιουνίου έως τις 5 Αυγούστου, όπου ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από δύο κτίρια, από το νότιο κτίριο 1 και από το κτίριο 2 βορειότερα καθώς και από τη λωρίδα πλάτους 4μ. ανάμεσα στα δύο κτίρια, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που πιθανολογούνταν από προγενέστερες ανασκαφές, ότι δηλαδή σχετίζονται με τη λατρεία του Ασκληπιού αλλά και με αυτήν της Αφροδίτης.

Τα ευρήματα της πρόσφατης ανασκαφής στην Άνω Πόλη της Κύθνου και η συντήρηση των ανασκαμμένων μνημείων (από το 2002 έως το 2006) της αρχαίας πόλης με τον ιδιαίτερα σημαντικό ναό που βρίσκονταν σε λειτουργία από τον 7ο αι. π.Χ. έως και τον 1ο αι. πχ. ή και τον 1ο αι. μ.Χ., καταδεικνύουν ότι οι δύο περιοχές ενώνονται χωροταξικά διαμορφώνοντας ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Κύθνου. Νοτιότερα βρίσκεται και η περιοχή της Ακρόπολης με ιερά που μένει να ανασκαφούν. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή στο σύνολό της μπορεί στο μέλλον να αποτελεί έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο που μαζί με τα ευρήματα του νέου μουσείου της Κύθνου, θα αναδείξει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και θα τον παρουσιάσει εύγλωττα στους επισκέπτες της.