Χορηγία προς την Ένωση «Μαζί για το παιδί» για την πραγματοποίηση φιλανθρωπικής συναυλίας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 26 Σεπτεμβρίου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών των 10 Κοινωφελών Σωματείων που απαρτίζουν την Ένωση. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αποτελείται από 10 Σωματεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να ενώσει τις προσπάθειές τους για τα παιδιά σε ανάγκη. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει κάθε μορφή βοήθειας σε παιδιά και νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδοοικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους ψυχολογική, ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνοντας το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και καμπάνιες ευαισθητοποίησης.
1 Ένωση Μαζί για το παιδί Τιμητική Διάκριση_2012
2 Ένωση Μαζί για το παιδί Τιμητική Διάκριση 2013
3 Αφίσα - Ένωση Μαζί για το παιδί - Συναυλία Στέφανου Κορκολή
4 Δελτίο Τύπου - Ένωση Μαζί για το παιδί - Συναυλία Στέφανου Κορκολή
5 Δημοσιεύσεις - Ένωση Μαζί για το παιδί
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μία ισχυρή ένωση που λειτουργεί με τη φιλοσοφία «ισχύς εν τη ενώσει» αποδεικνύεται από την ίδρυσή της το 1996 έως σήμερα ομπρέλα προστασίας των σωματείων που στηρίζει διευρύνοντας τις δράσεις της σε ολοένα και περισσότερες ομάδες ευπαθούς πληθυσμού, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς.
Το Μαζί για το Παιδί είναι μια ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 30.000 παιδιά και στις οικογένειές τους κάθε χρόνο, ενώ συστηματικά φροντίζει περισσότερα από 10.000 παιδιά.
Τα εννιά σωματεία που αγκαλιάζει και υποστηρίζει με συντονισμό δράσεων, διαφορετικών για το καθένα, από τις οποίες όλα επωφελούνται –το Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον», η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, το Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος», το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), οι Φίλοι του Παιδιού, η «ΠΝΟΗ» και «Οι Φίλοι της Μέριμνας», επικεντρώνουν τη στήριξή τους σε βρέφη, παιδιά, εφήβους και νέους παρέχοντας υλική, πνευματική, ιατρική και ηθική υποστήριξη.
«Η Ελληνική αγορά πλήττεται πολύ λόγω της οικονομικής κρίσης και την ίδια στιγμή οι συνεργαζόμενοι φορείς, τα σωματεία που ανήκουν στην ένωση, παρόλο που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, αυτή έχει μειωθεί κατακόρυφα, σε ποσοστό περίπου 70% σε σχέση με το 2009. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που παραδοσιακά βοηθούσαν, εξακολουθούν να βοηθούν με αξιοσημείωτα χαμηλότερα ποσά. Επομένως σε όλα τα ιδρύματα, είτε στηρίζονται από το κράτος, είτε όχι, υπάρχει μία σοβαρή οικονομική δυσπραγία».
Μέσα σε αυτήν τη γενικευμένη δυσκολία το κίνημα του εθελοντισμού είναι το μόνο που παρουσιάζει αυξητική τάση για λόγους που εντοπίζονται στην ίδια την κρίση και συνδέονται με την ανεργία.
«Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν μείνει άνεργοι και που επιθυμούν να βγουν από το σπίτι τους και να παραμείνουν δραστήριοι και ένα ποσοστό νέων ανθρώπων οι οποίοι αποφοιτούν από σχολές και αναζητούν επαγγελματική εμπειρία και απόκτηση δεξιοτήτων. Αυτοί οι δύο λόγοι έχουν συμβάλλει στην αύξηση του εθελοντισμού και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό πόρο για το Μαζί για το Παιδί και για όλους τους οργανισμούς. Ωστόσο, ο εθελοντισμός χρειάζεται οργάνωση, υποδομή, διαχείριση και εκπαίδευση για να μπορέσει να είναι αποδοτικός».
Επίσης απαντάται ολοένα και συχνότερα η επιθυμία των εταιριών που χορηγούν να συνδέουν την προσφορά τους με κάποια πρωτότυπη, καινοτόμο δράση. Ένας οργανισμός όμως, όπως είναι το Μαζί για το Παιδί, οφείλει πρωτίστως να καλύπτει βασικές ανάγκες όπως είναι η μισθοδοσία των ανθρώπων που προσφέρουν σε καθημερινή βάση, επαγγελματίες με εξειδίκευση για την παροχή φροντίδας –εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι. Δεν είναι πάντα εφικτό να δημιουργηθεί κάτι καινοτόμο για να συνδεθεί με μία χορηγία. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από το χορηγό ότι η ικανοποίηση βασικών αναγκών είναι το πρώτιστο και το πιο σημαντικό για να σχεδιαστούν και άλλες πιο «εντυπωσιακές» δράσεις.
«Ευτυχώς ακόμη υπάρχει η στήριξη κάποιων ιδρυμάτων που συνειδητοποιούν την ουσιαστική ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων που στηρίζονται από σωματεία. Κάποιες εταιρίες φτιάχνουν προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δικά τους, που «διασπούν» με τον τρόπο αυτό την προσφορά. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε συνένωση δυνάμεων και όχι πρωτότυπες ιδέες. Η αγορά δε «σηκώνει» πολλές νέες δράσεις. Χρειάζεται στήριξη βασικών αναγκών και δράσεων. Συνένωση δυνάμεων και όχι διάσπαση για να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες και να υλοποιηθούν τα προγράμματα».
Το Μαζί για το Παιδί έχει διευρύνει σημαντικά τα προγράμματά του με έμφαση στην εκπαίδευση, στην ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας και στην έμπρακτη υποστήριξη της επιβίωσης άπορων οικογενειών. Στα προγράμματά του περιλαμβάνονται η Γραμμή Συμβουλευτικής 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο που συμπληρώνει τις τηλεφωνικές υπηρεσίες της τηλεφωνικής γραμμής, το Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι με τη συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης για το νομό Αττικής, το Πρόγραμμα σίτισης απόρων οικογενειών με περισσότερους από 240 δικαιούχους, το πρόγραμμα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων «Ίριδα» με ιατρική παρέμβαση, σίτιση και προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα Καταπολέμησης Σχολικής Διαρροής για την υποστήριξη στην εκπαίδευση παιδιών που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο και το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που στοχεύει κυρίως στην ενημέρωση και κινητοποίηση παιδιών δημοτικών σχολείων. Καμία από αυτές τις δράσεις καθώς και ο βασικός κορμός της στήριξης των 9 σωματείων που αγκαλιάζει δε θα ήταν εφικτές χωρίς την ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία.
«Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου μας έχει στηρίξει πάρα πολλές φορές˙ τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μας στηρίζει κάθε χρόνο. Παρόλο που πρόκειται για ένα Ίδρυμα, το οποίο έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό και συνεχίζει να προσφέρει σε αυτόν τον τομέα στηρίζοντας σπουδαίες πρωτοβουλίες, την ίδια στιγμή έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη να στηρίξει τη ζωή, να βοηθήσει στην επιβίωση για να μπορέσει με τη σειρά του ο πολιτισμός να ανθίσει».
*Συζήτηση με την κ. Μαρία Χατζηνικολάκη. Διευθύντρια προγραμμάτων και εξεύρεσης πόρων της ένωσης Μαζί για το Παιδί.