Χορηγία προς το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν». Επιπλέον της οικονομικής ενίσχυσης για την πραγματοποίηση της έκθεσης, με μεσολάβηση του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νέλλου Κανελλοπούλου, δόθηκαν εκθέματα του Μουσείου Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για την επίτευξη της «κοινωνίας», της συνάθροισης δηλαδή εκθεμάτων από πολλά και διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.
Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν - Πρόλογος Σ. Μαρινοπούλου
Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν PRESS RELEASE
Δημοσιεύσεις PRESS 8.12.2016 - 8.1.2017
Δημοσιεύσεις PRESS 9.1.2017 -19.2.2017
Δημοσιεύσεις WEB 8.12.2016 - 8.1.2017
Δημοσιεύσεις WEB 9.1.2017 - 19.2.2017
Συνεντεύξεις
Έκθεση: Κοινωνία Κυκλάδων, 5000 χρόνια πριν
Μία επετειακή έκθεση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, συνένωσε τις σπουδαιότερες συλλογές κυκλαδικής τέχνης από μουσεία όλης της χώρας για να παρουσιάσει την τέχνη ενός πολιτισμού, μικρού σε γεωγραφική έκταση αλλά σπουδαίου σε καλλιτεχνική αξία και αισθητική, που επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη σε παγκόσμια κλίμακα.
Η «Κοινωνία Κυκλάδων, 5000 χρόνια πριν» αποτέλεσε έμπνευση του καθηγητή Αρχαιολογίας και Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκου Σταμπολίδη και διοργανώθηκε από το Μουσείο με εκθέματα από τη συλλογή του, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
«Όταν ετέθη η ιδέα της έκθεσης, το Ίδρυμα Κανελλοπούλου προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει και από κοινού με τον κ. Σταμπολίδη επιλέχθηκαν τα έργα τα οποία θα εμπλούτιζαν τα εκθέματα της έκθεσης. Ο δανεισμός των εκθεμάτων που βρίσκονταν στις προθήκες των μουσείων και όχι στις αποθήκες τους, δίνει άλλη βαρύτητα στην έκθεση, αφού αποτελεί συνένωση δυνάμεων όλων των μουσείων που είχαν στις συλλογές τους κυκλαδικά. Έτσι άλλωστε προέκυψε και η «κοινωνία». Εδώ ο επισκέπτης έρχεται να τα δει όλα μαζί αγκαλιασμένα».
Οι περισσότεροι επισκέπτες της έκθεσης συνειδητοποιούν ίσως για πρώτη φορά δύο βασικές παραμέτρους του κυκλαδικού πολιτισμού και της τέχνης του. Πρώτον, ότι πρόκειται για έναν πολιτισμό εξαιρετικά παλιό χρονολογικά, πριν την εμφάνιση της πρώτης γραφής στον ελληνικό χώρο, και ότι τα δημιουργήματά του που σήμερα θαυμάζουμε για το εξαιρετικά λευκό ή υπόλευκο χαρακτηριστικό τους, ήταν χρωματιστά. Στην έκθεση υπάρχει ένα χρονολόγιο με γεγονότα που ξεκαθαρίζει στον επισκέπτη πόσο πράγματι παλιός είναι αυτός ο μικρός πολιτισμός, ωστόσο εξαιρετικά μίνιμαλ, μοντέρνος και διαχρονικός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πόσους καλλιτέχνες και σε ποιο βαθμό επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα.
«Το 2015 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είχε διοργανώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού. Στην εκδήλωση είχε κληθεί να μιλήσει μία κορυφαία Curator του MOMA, η Ann Temkin, η οποία εκείνη την εποχή συνέπιπτε να διοργανώνει τη μεγαλύτερη έκθεση γλυπτών του Picasso, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν εκθέματα που ονομάζονταν Cycladic Pebbles… Είναι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί καλλιτέχνες έρχονται στην Ελλάδα για να θαυμάσουν και να εμπνευστούν από τα έργα της κυκλαδικής τέχνης ή πηγαίνουν στο Λούβρο ή στο metropolitan για να τα θαυμάσουν».
Η έκθεση αυτή καθώς και όλες οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου δε θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, χωρίς τους υποστηρικτές –χορηγούς του. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από την πολιτεία στα 30 χρόνια λειτουργίας του. Εάν επαναπαύονταν μόνο στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του, το κληροδότημα που το «στηρίζει» κάποια στιγμή θα εξανεμίζονταν, δεδομένου ότι οι επισκέπτες δε θα στήριζαν με την παρουσία τους ένα μουσείο που δε θα είχε κάτι καινούργιο να προσφέρει.
«Η μόνιμη συλλογή ενός Μουσείου το καθιστά στατικό. Δεν προσφέρεις κανέναν επιπλέον λόγο στον επισκέπτη να ξαναέρθει. Άρα, για να κινηθεί το Μουσείο και να έχει το απαραίτητο, ανανεώσιμο κοινό του, θα πρέπει κάτι νέο να έχει να προτείνει. Όλες όμως οι νέες δράσεις, τα νέα προγράμματα και οι εκθέσεις δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των χορηγών. Εν προκειμένω, στην έκθεση της «κυκλαδικής κοινωνίας», το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνέβαλε με εκθέματα, τα οποία δάνεισε για την ολοκληρωμένη παρουσίαση της έκθεσης, ενώ το Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου συνέβαλε με χρήματα, απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου. Έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημοσύνη της έκθεσης και στη διαφορετική της προσέγγιση μέσα από το πρωτοποριακό στήσιμό της από τον αρχιτέκτονα Άρη Ζαμπίκο. Η συγκεκριμένη έκθεση ταίριαξε ιδανικά στην υψηλή αισθητική και την ποιότητα που χαρακτηρίζει το Ίδρυμα».
*Συζήτηση με την κ. Χριστοδουλάκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.