ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΛΥΟΜΕΝΟΣ. Ένα αριστούργημα ξαναβγαίνει στο φως

Έκθεση στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

14.10.2024

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τον πίνακα «Προμηθέας Λυόμενος» από τη συλλογή Τατοΐου.

Ο μνημειακών διαστάσεων πίνακας (3,98 Χ 2,77 μ.) θεωρείται το κορυφαίο έργο του Δανού ζωγράφου Carl Bloch και φιλοτεχνήθηκε το 1864 για λογαριασμό του νεαρού βασιλιά Γεώργιου Α’, ο οποίος τον παρήγγειλε με την ευκαιρία της ενθρόνισής του (1863). Απεικονίζει τον Προμηθέα να απελευθερώνεται από τα δεσμά που του είχε επιβάλει ο Δίας, ενώ ο Ηρακλής έχει μόλις σκοτώσει τον αετό που, σύμφωνα με το μύθο, κατέτρωγε καθημερινά το συκώτι του Τιτάνα. Πρόκειται για ένα αλληγορικό έργο της περιόδου του Ρομαντισμού, που χαρακτηρίζεται από την υποβλητική σύνθεση και τις δραματικές αντιθέσεις φωτός και σκιάς.

Ο πίνακας παρουσιάστηκε για τελευταία φορά δημοσίως στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης το 1932, μετά όμως τα ίχνη του άρχισαν να σβήνουν και κάποιοι ιστορικοί τέχνης τον θεωρούσαν χαμένο. Εντοπίστηκε ξανά το 2012 κατά τη διάρκεια εργασιών του Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στο Κτήμα Τατοΐου. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία συστηματικής συντήρησης και επιστημονικής μελέτης του πίνακα.

Η έκθεση παρακολουθεί την πορεία του έργου από τη δημιουργία του έως σήμερα, παρουσιάζει τη βιογραφία και το έργο του ζωγράφου Carl Bloch, αναλύει τη χρήση του προμηθεϊκού μύθου στην αρχαία και σύγχρονη τέχνη, δίνει στοιχεία για την εποχή και το περιβάλλον δημιουργίας του πίνακα και παρουσιάζει σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το έργο. Κυρίως, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία θέασης ενός έργου τέχνης, που εντυπωσιάζει με την κλίμακα και την εκφραστική του δύναμη.

Με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

camu.gr