Ίδρυμα

Χρονολόγιο
1906
Γέννηση Παύλου Κανελλόπουλου

Γεννιέται ο Παύλος Κανελλόπουλος, στην Αθήνα. Είναι ο τρίτος κατά σειρά γιος του βιομήχανου Άγγελου Κανελλόπουλου και της Ελένης Οικονόμου. Πρωτότοκος είναι ο Νέλλος, ενώ  αργότερα η οικογένεια θα μεγαλώσει με τη γέννηση του Λεωνίδα Κανελλόπουλου.

1921
Γέννηση Αλεξάνδρας Λόντου

Γεννιέται η Αλεξάνδρα Λόντου, μετέπειτα Κανελλοπούλου, στην Αθήνα. Είναι η πρωτότοκη κόρη του πολιτικού, βουλευτή και υπουργού, Δημήτριου Λόντου και της Μελπομένης Σκαμπαβία. Θα αποκτήσει μια αδελφή, τη Θέκλα.

1927
Συλλεκτική δράση

Ο Παύλος Κανελλόπουλος ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Μόναχο και αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ευρώπη, για να μελετήσει Ιστορία, Τέχνη, Φιλοσοφία. Στον πυρήνα του ενδιαφέροντός του, βρίσκεται η συλλογή αντικειμένων Ελληνικής Τέχνης, με στόχο την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

1940
«Ταυτότητα» συλλέκτη

Ο Παύλος Κανελλόπουλος λαμβάνει επίσημη άδεια συλλέκτη Ελληνικών και Βυζαντινών αρχαιοτήτων. Το πάθος του για τις αρχαιότητες θα παραμείνει άσβεστο ως το τέλος της ζωής του.

1942
«Σταυρός του Ιππότη»

Η Γαλλική Δημοκρατία τιμά τον Παύλο Κανελλόπουλο. Του απονέμει τον Σταυρό Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας και τον Σταυρό Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

1945
Γάμος Παύλου και Αλεξάνδρας

Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου ενώνουν τις ζωές τους. Θα πορευθούν αρμονικά, διαμορφώνοντας κοινό όραμα για τον Πολιτισμό.

1969
Οικία Μιχαλέα

Η Συλλογή Κανελλοπούλου αποκτά στέγη: το νεοκλασικό αρχοντικό – πάλαι ποτέ οικία της Αθηναϊκής οικογένειας Μιχαλέα, στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης. Τον Μάρτιο του 1969 ξεκινά η ριζική ανακατασκευή για την μετατροπή της σε Μουσείο.

1971
Μελέτες και Συλλογή

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών – École Française d’Athènes (ÉfA) εκπονεί μελέτες σε ενότητες αντικειμένων της Συλλογής Κανελλοπούλου. Θα δημοσιεύσει 20 εξειδικευμένες επιστημονικές εργασίες στη Γαλλική περιοδική έκδοση Bulletin de Correspondance Hellénique – Δελτίο Ελληνικής Αλληλογραφίας.

1971
Πρώτη επίσημη καταγραφή

Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη καταγραφή της Συλλογής που αριθμούσε τότε 4.595 αντικείμενα. Την ευθύνη έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπό την Αγγελική Ανδρειωμένου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών.

1972
Δωρεά της Συλλογής

Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δωρίζουν την πολύτιμη Συλλογή τους στο Ελληνικό Κράτος. Η Συλλογή θα περιέλθει στο Δημόσιο με πράξη αποδοχής δωρεάς, που φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Οικονομικών Αριστείδη Δημόπουλου.

1973
Βράβευση και Γαλλική Δημοκρατία

Η Γαλλική Δημοκρατία επισφραγίζει και πάλι την προσφορά του Παύλου Κανελλόπουλου με υψηλές τιμητικές διακρίσεις. Του απονέμει τον Σταυρό Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας και τον Σταυρό Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

1973
Συντήρηση της Συλλογής

Το νεοσυσταθέν Κέντρο Συντηρήσεως Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Λαζαρίδη, αναλαμβάνει τη συντήρηση αντικειμένων της Συλλογής. Ο ίδιος κάνει αναφορά μεταξύ άλλων στη συντήρηση 23 Βυζαντινών εικόνων.

1976
Εγκαίνια του Μουσείου

Τον Ιούλιο ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, φορέας – πρότυπο για τα μουσειολογικά δεδομένα της εποχής.

1976
Βράβευση από την Ελληνική Πολιτεία

Ο Παύλος Κανελλόπουλος βραβεύεται από την Ελληνική Πολιτεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος του απονέμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Ημετέρου Τάγματος του Φοίνικος.

1979
Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Παύλο Κανελλόπουλο, με το αργυρό μετάλλιό της, για την προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία

1990
«Σκέψεις»

Εκδίδεται το βιβλίο του Παύλου Κανελλόπουλου, με τίτλο «Σκέψεις». Κείμενα προσωπικού στοχασμού, που αποτυπώνουν πτυχές της ανήσυχης προσωπικότητάς του.

1999
Ίδρυμα

Συστήνεται το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προβολή της Ελληνικής Τέχνης, η διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, η προαγωγή της Εκπαίδευσης. Οι δράσεις του εστιάζουν σε «ευάλωτους» πολίτες και κοινωφελείς φορείς.

2000
Νέα Πτέρυγα

Το Μουσείο επεκτείνεται. Ο Παύλος και η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου δωρίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο νέο κτίριο, γειτνιάζον με την οικία Μιχαλέα.

2003
Θάνατος Παύλου Κανελλόπουλου

Ο Παύλος Κανελλόπουλος φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην οικία του, στην Αθήνα. Το ημερολόγιο γράφει 3 Απριλίου.

2006
Έκδοση Καταλόγων

Έκδοση των καταλόγων «Αρχαία Τέχνη» και «Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Τέχνη» από το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

2008
Θάνατος Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου

Στις 23 Ιουλίου, φεύγει από τη ζωή η Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, σε ηλικία 87 ετών.

2008
«Σκυτάλη»

Μετά την απώλεια του Παύλου και της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, τη «σκυτάλη» στο Ίδρυμα πήρε η νέα γενιά αναλαμβάνοντας τη συνέχιση του έργου τους, με προσήλωση και αίσθημα ευθύνης. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι, από το 2008, ο κ. Νέλλος Κανελλόπουλος.