Ανασκαφή της Ζωμίνθου

που ήταν ένας ακμαίος μινωικός οικισμός στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη

14.07.2010

Χορηγία στη μνήμη του Αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη προς την  Έφη –Σαπουνά Σακελλαράκη για την ανασκαφή στην περιοχή Ζώμινθος, στην Κρήτη. Η Ζώμινθος είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ένας ακμαίος μινωικός οικισμός (1900-1400 π.Χ.) που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη. Στα μινωικά χρόνια από τη Ζώμινθο περνούσε ο ιερός δρόμος που ξεκινούσε από το ανάκτορο της Κνωσού και κατέληγε στο ιερό σπήλαιο Ιδαίο Άντρο. Η ανακάλυψη της περιοχής ξεκίνησε από τον αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη το καλοκαίρι του 1982, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη ξεκίνησαν μια συστηματική ανασκαφή στο Ιδαίο Άντρο.

Η ανασκαφή εντάχθηκε σε 5ετές πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρίας και του Ινστιτούτου κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης, με την ενεργή βοήθεια του Δήμου Ανωγείων.

Στο επιτελείο της ανασκαφής στη Ζώμινθο εργάστηκαν επιστήμονες από διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Βρετανία) που εξειδικεύονταν σε διάφορους τομείς. Αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, παλαιογεωγράφοι, αρχαιοζωολόγοι και αρχαιοβοτανολόγοι συνεργάστηκαν με σκοπό να μελετηθεί η Ζώμινθος όχι μόνο αρχαιολογικά αλλά και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (φυτά και ζώα), όπως επίσης και γεωλογικά. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδωσε πλήρη εικόνα της μινωικής φύσης στη Ζώμινθο.