Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Χορηγία προς το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή για τη διοργάνωση της έκθεσης με θέμα «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης. Η κοιλάδα του Δούναβη 5.000-3.500 π.Χ.», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Οκτώβριο 2010 – Ιανουάριο 2011).
Το ξεχασμένο παρελθόν της «Παλαιάς Ευρώπης» αποκαλύπτεται σε αυτήν την έκθεση, που περιλαμβάνει πάνω από 200 νεολιθικά αντικείμενα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα ειδώλια –που θυμίζουν έργα μοντέρνας τέχνης– τα πολύχρωμα αγγεία, τα πολυάριθμα χάλκινα αντικείμενα και τα περίφημα χρυσά κοσμήματα από το νεκροταφείο της Βάρνας, που συνιστούν τον πιο πρώιμο γνωστό «θησαυρό» χρυσών αντικειμένων στον κόσμο.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στη μελέτη και την προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες, σημαντικές συλλογές – δωρεές.
Στις αίθουσες του μουσείου παρουσιάζονται τρεις μεγάλες πολιτισμικές ενότητες: ο Κυκλαδικός Πολιτισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200 – 2000 π.Χ.), η Αρχαία Ελληνική Τέχνη, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή (2η χιλιετία π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.) και ο Κυπριακός Πολιτισμός από τη Χαλκολιθική περίοδο μέχρι τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ. – 6ος αι. μ.Χ.).
Παράλληλα, οργανώνονται πολυάριθμες αρχαιολογικές εκθέσεις θεματικού χαρακτήρα που φέρνουν το κοινό σε επαφή με σημαντικές δημιουργίες της αρχαίας ελληνικής τέχνης και άλλων πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που φέρνουν το κοινό του σε επαφή με σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα (Νταλί, Πικάσο, κ.ά.) και διερευνούν τις βαθύτερες σχέσεις της αρχαίας τέχνης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.
Ευχαριστήρια επιστολή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης