Ανασκαφή στη Νήσο Δεσποτικό

Χορηγία για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών

26.05.2011

Χορηγία προς την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανασκαφή στη Νήσο Δεσποτικό, μέσα από τη χρηματοδότηση της επανέκδοσης του βιβλίου με θέμα την ανασκαφική έρευνα στο νησί. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών

Οι ανασκαφικές έρευνες από τις 2 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκαν με τη χορηγία του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ενισχύει το έργο της ανασκαφής στη νήσο Δεσποτικό, θέση Μάνδρα, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.). Το μικρό αλλά σημαντικό ιστορικά και πολιτιστικά Δεσποτικό, παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αντίπαρο δεν έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται στην ανασκαφή και η οποία μεταφορά απαιτεί σημαντικό χρηματικό ποσό. Η ενίσχυση του Ιδρύματος αφορά την κάλυψη του κόστους μετάβασης του προσωπικού προς το Δεσποτικό καθώς και των ελλήνων και ξένων φοιτητών που συμμετέχουν στην ανασκαφή.

Οι ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα από το Χρήστο Τσούντα. Από το 1997 η ανασκαφική έρευνα διενεργείται από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο υπό την ευθύνη της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναφορά για την ανασκαφική περίοδο 2011

Αναφορά για την ανασκαφική περίοδο 2011

Δεσποτικό – Δελτίο Τύπου

Περίληψη ευρημάτων 2011