Συνέχιση της ανασκαφής στη Νήσο Δεσποτικό

Χορηγία προς την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

26.07.2012

Χορηγία προς την ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη συνέχιση της ανασκαφής στη Νήσο Δεσποτικό, στη θέση Μάνδρα.

Οι ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα από το Χρήστο Τσούντα. Από το 1997 η ανασκαφική έρευνα διενεργείται από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο υπό την ευθύνη της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ενισχύει το έργο της ανασκαφής στη νήσο Δεσποτικό, θέση Μάνδρα, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.). Το μικρό αλλά σημαντικό ιστορικά και πολιτιστικά Δεσποτικό, παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αντίπαρο δεν έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μεταφορά του προσωπικού που απασχολείται στην ανασκαφή και η οποία μεταφορά απαιτεί σημαντικό χρηματικό ποσό. Η ενίσχυση του Ιδρύματος αφορά την κάλυψη του κόστους μετάβασης του προσωπικού προς το Δεσποτικό καθώς και των ελλήνων και ξένων φοιτητών που συμμετέχουν στην ανασκαφή.