Αρχαιολογική έρευνα στη θέση «Φανερωμένη»

Συστηματική έρευνα στη πεδιάδα του Χιλιομοδίου Κορινθίας

26.04.2016

Χορηγία για την αρχαιολογική έρευνα στη θέση «Φανερωμένη» Χιλιομοδίου Π.Ε. Κορινθίας, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Δρ. Ελένη Κόρκα.

Το Σεπτέμβριο του 2013 ξεκίνησε η συστηματική έρευνα στη πεδιάδα του Χιλιομοδίου Κορινθίας από την αρχαιολόγο Δρ. Κόρκα, η οποία από το 1984 και έως σήμερα διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον της για την περιοχή, με αφορμή την τυχαία αποκάλυψη σαρκοφάγου αρχαϊκών χρόνων τον Ιούλιο του 1984, στη θέση «Φανερωμένη». Το μοναδικό αυτό εύρημα στην Ελλάδα με αυτήν την τεχνοτροπία σε πώρινο μνημειακό τάφο αρχαϊκών χρόνων αποτέλεσε την αιτία για τη συστηματική ανασκαφή στην περιοχή.

Η τριετής πρώτη φάση ανασκαφών, από το 2013 έως το 2016 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου είχε εντοπιστεί η σαρκοφάγος και έδωσε σημαντικά ευρήματα της Τενέας, της πολίχνης που σύμφωνα με τον Παυσανία ιδρύθηκε από Τρώες αιχμαλώτους του Αγαμέμνονα.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί έως σήμερα καταδεικνύουν τεκμηριωμένα τη συνεχόμενη δραστηριότητα στην περιοχή, από τους αρχαϊκούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, μέσα από ταφικά και οικοδομικά κατάλοιπα.

Στην έρευνα συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι φοιτητές αρχαιολογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.